marți, 23 septembrie 2008

Week-end cultural

Putin exagerat, dar pana la urma asa se poate numi.
Week-endul asta au fost Zilele Bucurestiului. Manifestari, spectacole, strazi inchise, soferi nemultumiti, puhoi de oameni pe strazi. Am ajuns si noi la concertul lui Bryan Adams de la Izvor. Omul profesionist, a cantat, a conversat cu publicul, a luat o domnisoara behaitoare sa cante cu el pe scena, s-a agitat, si-a facut spectacolul. Din pacate sonorizarea proasta si elicopterul care acoperea muzcia cu huruitul lui a cam stirbit din spectacol. La un moment dat incepusera sa se bruieze si monitoarele din stanga-dreapta scenei. Publicul mi s-a parul ca intotdeauna la fel de rece si necooperant... sau poate a fost doar impresia mea. 

Duminica am fost la Antipa. Am vazut expozitiile temporare de porcusori de guineea, reptile vii si pesti exotici. Prcusorii ii mai vazusem si anul trecut. La fel de frumosi si anul asta, cu pleata frezata (da! sper sa pun poze maine) si rontaind frenetic la bucatele de morcovi. Reptilele vii mi-au dat iarasi fiori ca si anul trecut. Mai bine organizata expozitia de data asta, insa exponatele au fost incredibile. In spatiul stramt destinat expozitei am vazut unele dintre cele mai periculoase specii de serpi, inclusiv mocasini americani, vipera de gabon, cobra egipteana, crotali, dar si un piton imens galben si un boa (mai mititel). Alex ramasese fascinat de cameleonul care se misca in reluare, dar mai ales de ochii aia care se misca independent unul de altul. Se uita si in fata si in spate in acelasi timp! Am mai vazut niste miriapozi care mi-au dat fiori. Alex zice ca sunt veninosi si tind sa-l cred, dar oricum, veninosi sau nu, aratau infiorator.

Apoi am ajuns la pestii exotici. Foarte frumosi, nu prea multi, dar cei care erau au meritat. Am vazut pentru prima data creveti vii. Minusculi, care infulecau de zor din plantele de mare din acvarii, si transparenti! Am mai vazut piranha, o anghila urata, mica dar la fel de fioroasa ca una mare (cica ajung la 70-90 cm lungime... si au niste falci... brrrrr) si mai erau niste pesti complet transparenti. Nu stiu ce erau dar aratau fantastic. Extrem de interesant sa le vezi organele interne, mancarea din stomac si oasele. Pe toate expozitiile astea 3 am dat 14 sau 16 lei eu si cu Alex. Extrem de putin... Nu am mai vizitat muzeul pentru ca era foarte aglomerat. 

Oare chiar e asa de scump biletul in mod normal, incat sa vii la muzeu doar cand e gratis intrarea? Mi se pare normal ca plata la un muzeu sa aiba un pret mediu spre mare, doar este vorba de o gramada de salariati, plus intretinerea cladirii, a exponatelor... si unii se minuneaza de ce exponatele de la Antipa sunt de cand lumea si pamantul si nu se mai aduc unele noi sau nu se organizeaza expozitii temporare de o mai mare anvergura. Pentru ca o expozitie, oricat de interesanta e ea, daca e organizata intr-o camaruta, parca nu atrage chiar asa de mult.

Luni s-a intamplat sa intru in posesia unor invitatii la un spectacol de dans contemporan. Un spectacol sustinut de Alvin Ailey American Dance Theater la Sala Palatului. 2 ore de dans, 4 numere, peste 20 de dansatori si 50 de ani de la infiintare. De departe cel mai bun numar a fost Revelations, iar muzica... pana acum cea mai buna combinatie de dans, muzica si expresivitate. Cel de al doilea numar, SOLO parca s-a numit, nu pot spune ca a fost nemaipomenit de sugestiv, dar cred ca e o chestie de gust. 

Un spectacol superb, dar care pentru mine, a fost umbrit de oamenii din sala. Nu inteleg. De ce vii la un eveniment daca nu te intereseaza? Si presupunand ca nu te poti concentra asupra a ce se intampla pe scena, de ce naiba nu taci din gura? Langa mine 3 domnisoare corporatiste: cu geanta de piele scumpa, cu smartphone (nu ca ar sti ce sa faca cu el) si o gramada de fumuri. Chicoteli tampesti. Remarci idioate. Lipsa de respect fata de cei care incercau sa fie atenti la spectacol si nu la conversatiile lor. La un moment dat imi venea sa fac sul brosura de la JTI (destul de mare de altfel) si sa le pocnesc peste ceafa. Ar fi meritat si eu m-as fi racorit, dar nu cred ca ar fi inteles ceva din asta.

Observ ca pentru romani, obiceiul asta de a se prezenta undeva pentru ca "da bine" (doamne cat urasc expresia asta!) s-a generalizat. Exista un proverb care zice ca "lenesul mai mult alearga" si cam asa e si in cazul nostru. Facem tot de mantuiala, doar ca nu zicem ca nu am facut, iar cand suntem intrebati ce facem, ne laudam cu cat de ocupati suntem noi de fapt. Si apoi, raspunsul sincer la "ce ai mai facut in ultima vreme" este... NIMIC!