miercuri, 22 iulie 2009

Tipul asta....

M-a surprins prima oara cand am vazut un film cu Jackie Earle Haley. Si asta se inatmpla foarte recent. Cand am vazut Little Children cu Kate Winslet. O drama tare buna de altfel, dar din care am ramas decat cu interpretarea impresionanta a acestui actor.

Imediat dupa terminarea filmului, impreuna cu Alex, am cautat informatii despre acest actor fenomenal, rasarit parca din neant. Si cam asa e... Cariera si-a inceput-o in 1972, dar din 1993 pana in 2006 nu a mai jucat in nimic. In perioada asta a facut cam orice de la sofer de limuzina la paznic sau restaurator de mobila... iar in 2006, regizorul si scenaristul filmului All The Kings Men, Steven Zaillian, si-a adus aminte de el si la distribuit in film.

Ulterior l-am vazut in Watchmen. A jucat rolul lui Rorschach. Tipul e impresionant. Statura destul de mica si ochii tulburator de expresivi si patrunzatori, il pot face un personaj tare sinistru. Poate la impresia puternica contribuie si vocea cu un timbru deosebit, pentru ca fiecare replica spusa este tare credibila.

In Little Children joaca rolul unui pedofil proaspat iesit din inchisoare, care se muta inapoi in casa mamei lui. Aceasta il iubeste neconditionat si face tot posibilul sa-l apere de oamenii din cartier care cred ca daca il hartuie, il vor determina sa plece si astfel copii lor vor fi iar in siguranta. Acesta incearca sa se intoarca la o viata normala, insa nu prea-i iese. Pe de o parte datorita lipsei lui de atractie fata de femei si pe de alta parte datorita stresului si hartuielii constante...

Este genul de actor caruia ii ies tare bine personajele chinuite sau agresive. Dupa ce l-am vazut in Little Children am ajuns la concluzia ca am descoperit inca un actor exceptional. Cumva mi-a adus aminte de rolul lui Eddie Marsan din Happy-go-Lucky. Dar despre filmul asta alta data....

O confirmare a calitatii lui ca si actor este si distribuirea lui in rolul legendarului Freddy Krueger din A Nightmare on Elm Street. Nu putea fi ales oricine sa-i urmeze lui Robert Englund.

Freddy Krueger
Rorschach
Ronnie J. McGorvey
Jackie Earle Haley

Si prima imagine din noul A Nightmare on Elm Street

via