vineri, 24 iulie 2009

Inainte de Pavarotti

Inainte de Pavarotti, Domnigo si Carreras au fost Mario Lanza si Enrico Caruso. Din pacate inregistrarile ramase cu Enrico Caruso sunt putine si nu toate de fparte buna calitate. Dupa el a ramas legenda unei voci incomparabile si un nume care se confunda cu muzica de opera insasi. Incetand din viata la doar 48 de ani (1921) a lasat in urma lui o cariera internationala fabuloasa, dar si unele dintre primele inregistrari facute vreodata... Asa a fost deschis drumul pe care pasesc acum zeci si sute de cantareti de opera, aspiranti cu totii la faima si recunoasterea internationala pe care doar foarte putini au reusit sa le atinga.

Unul dintre acestia a fost Mario Lanza. Lanza a luat pe sus lumea muzicii. A aparut din nenat, un tanar cu o voce incredibila care s-a impus imediat ca fiind unul dintre cei mai buni cantareti de opera din lume. Acesta a avut norocul sa se faca cunoscut intr-o perioada in care filmele musical erau foarte apreciate, si in care aranjamentele muzicale ale filmelor in general rivalizau de departe cu cele mai sofisticate spectacole de opera.

In 1951 i-a revenit onoarea de a juca rolul lui Enrico Caruso in filmul The Great Caruso.

Ca si Pavarotti (tinand cont ca Pavarotti a spus mereu ca Lanza a fost inspirata lui, probabil ca tot de la Lanza s-a inspirat si cand a lansat seria de concerte Pavarotti and Friends), Lanza nu a avut probleme sa abordeze si alte genuri de muzica (cu mult mai multa flexibilitate vocala ca Pavarotti), astfel a reusit sa atraga o mare varietate de ascultatori.

A fost un adevarat super-star cu mult ianinte ca macar cuvantul sa se inventeze, reusind sa fie primul cantaret care a castigat discuri de aur atat pentru muzica de opera cat si pentru muzica..."usoara".

Insa nici el nu a fost imun la nebunia Hollywood-ului, acesta pana la urma aducandu-i nu doar faima, dar si distrugerea, astfel ca la 38 de ani, a murit in Italia in urma unui infarct (1959).

In ciuda vietii scurte pe care a trait-o, Mario Lanza a lasa in urma lui o amprenta de nesters... Nimeni pana la el nu a reusit sa obtina asemenea succes la o varsta atat de tanara. Si la 50 de ani de la moartea sa, continua sa inspire, iar inregistrarile sale sa fie vandute extrem de bine.

Insa odata cu moartea sa, a disparut pe veci probabil cea mai buna voce a muzicii de opera, si a muzicii in general.

The Lanza voice was so incredible, so powerful, so golden, so dazzling that an awestruck Maestro Toscanini called it, simply and correctly, the 'voice of the century'. Among the multitudes of stunned admirers worldwide included the likes of: Koussevitsky, Sinatra, Presley, Schipa, Tebaldi, Tucker, Kirsten, Albanese, and countless others. Lanza's voice has been called the 'Northern Lights in a throat' and passed through a heart of peerless sensitivity and passion...and vulnerability.

People Magazine, in 1998, summed up the Lanza voice as 'Magnificent'. Simply put, there will never be another Mario Lanza.
via