joi, 8 martie 2012

Luna Femeii sau Luna Muierii?

Ei bine a trebuit sa se faca Martie ca sa ma urnesc si eu sa mai scriu. Si am draci! A venit faimoasa Luna a Femeii dupa si mai faimoasa Luna a Iubirii (cica) ca sa aduca aminte omenirii ce fiinte fatastice si fabuloase sunt femeile si cum merita ele premiate si iubite si complimentate la fiecare colt de strada, de net, de revista.

Dar doar in Martie, ca dupa aia bate la ochi si se obisnuiesc prost. Li se urca la cap si dupa aia fac nazuri cand e sa curete cartofi ca li se rup unghiile noi din plasitc facute cadou de sotiorul mult-iubit si mult-iubitor.

Mie personal mi se pare o chestie fara sens si fara substanta. Nu ar trebui sa fie nevoie de toate sarbatorile astea ca sa iti aduci aminte de cel/cea de langa tine si sa-i faci o bucurie. Buchetul de zambile e cu atat mai apreciat cand vine doar pentru ca e marti si nu pentru ca este cumva "obligatoriu" si pari nesimtit daca nu aduci flori colegelor/prietenelor/cunostintelor purtatoare de sex feminin.

Si ajung la ce ma irita teribil zilele astea. Cum s-a facut 1-8 Martie au aparut de la diversi newslettere tematice. Ultimul m-a secat la suflet. Venit de la DOMO (care de fapt imi place la nebunie - au servicii ireprosabile) si denumit "Pentru Dumneavoastra doamna".

Aceasta Doamna generica este incantata din start de oferta fantastica la epilatoare si la cantare de baie... iar apoi de plite, hote si cuptoare. Pentru ca se stie ca femeile nu se depileaza iarna, se fac cat niste vaci (tot iarna) si singurele lor preocupari graviteza numai in jurul bucatariei.

Am avut o unda de speranta cand am vazut oferta pentru televizoare, poate doamna vrea sa stea comod pe canape si sa se uite la televizorul nou si lucios si avansat din punct de vedere tehnologic... dar nu! Televizorul nou si lucios si destept este tot pentru bucatarie. In ritmul asta vor aparea oferte pentru canapele extensibile pentru bucatarie, sifoniere pentru bucatarie si cazi de dus pentru bucatarie, pentru ca este evident! in afara de preocuparea de a se depila si a da din fund jos, femeia este prizoniera unui singur spatiu si anume bucatarie.

Mie personal mi se pare jignitor. Este ca si cum ai primi cadou un sapun... "mai spala-te si tu!" E ca si cum ai spune ca femeile, cum da un pic frigul, isi lasa blana sa creasca, pun inca un strat de grasime pe ele, ca doar se stie ca vine frigul si blana si sunca tin de cald nu? Iar cand iese soarele mai mult de 5 minute pe zi, le aducem delicat aminte ca e cazul sa treaca la defrisari in masa si sa inceapa cure de slabire demne de martirii biblici.

Cumva mi se pare ca lumea a imbratisat cu foarte mult entuziasm ideea ca femeile nu au procupari mai intelectuale si mai elevate decat parul de pe picioare, fasolea pentru sot si telenovela in care trebuie neaparat sa vada daca Luis Armando s-a impacat sau nu cu Maria Fernanda... si mi se pare trist.

Mi se pare trist pentru ca intr-o lume in care ne batem cu pumnul in piept ca suntem femei emancipate si ca locul nostru nu mai e exclusiv la cratita, fix asta spunem despre noi. Ca suntem cumva ca niste vaci indobitocite de siroape de genul "Eat, pray, love", ca parem culte daca am auzit de Coelho si ca suntem cumva mai dezirabile daca mancam Activia cu prune si ne dam cum creme "destepte" cu Q10.

Mi se pare trist ca spiritul si creierul parca nu mai vrem sa le hranim cu nimic decat cu rahaturi gen reality-show-uri, reviste golssy care ne povestesc cum nu vom fi noi niciodata si carti self-help (cum s-o traduce si asta) de parca cumva exista o reteta magica pentru fericirea si silueta eterna.

Dragele mele doamne si domnisoare aveti mai mult respect pentru propria persoana. Nu mai rositi de placere data viitoare cand primiti cadou un epilator sau un fier de calcat. Cadourile ar trebui sa fie lucruri pe care ti le doresti, nu de care ai nevoie, ar trebui sa fie lucruri care sa te rasfete, nu care te pun la treaba. Iubiti-va mai mult si cereti mai mult de la cei din jurul vostru. Impuneti-le sa va vada nu doar ca mama, sotie, colega, ci ca femeie, partenera, egala.