joi, 3 septembrie 2009

2046 (2004)

Am reusit sa vad in sfarsit 2046. Face parte dintr-o trilogie impreuna cu In the Mood for love (2000) si Days of Being Wild (1990). Din cele doua am vazut In the Mood for Love. Fantastic film.

2046 este un film mai mult decat impresionant. Wong Kar Wai este un regizor de exceptie, viziunea lui asupra dragostei, a vietii si a relatiilor, este una unica, reusind sa creeze o lume in care relatiile de dragoste sunt mai mult decat pasionale, insa extrem de fragile, educatia restrictiva tipic chineza facand ca multe din manifestarile afective atat de naturale, noua, sa fie mai mult subintelese. Chiar daca in 2046 sunt prezentate scene toride de sex, partea afectiva este la fel de delicata si de tensionata ca si in In the Mood for Love. Sentimentele sunt mult mai curate si mai evidente atunci cand doar o privire sau o miscare de mana lasa sa se vada un pic ce se afla sub patura groasa a conformismului si educatiei stricte.

2046 este o poveste stranie de dragoste. Chow Mo-wan (Tony Leung) este un scriitor in a carui poveste fantastica se identifica cu un japonez calator intr-un tren care merge catre anul 2046, calator care spera sa-si recupereze amintirile pierdute si care se indragosteste de o androida cu reactie intarziata. Androida este de fapt Wang (Faye Wong), fiica nefericita a proprietarului pensiunii in care Chow locuieste. Tot acolo o intalneste pe Ling Bai(!)(Ziyi Zhang), o prostituata de lux (se subintelege in film, insa nu se precizeaza acest lucru niciodata) care sfarseste prin a se indragosti de el... pacat ca Chow nu poate renunta la trecut si la povestea de dragoste cu Su Li-zhen (Maggie Cheung)...

La multa vreme dupa, Chow mai intalneste o Su Li-zhen (Li Gong), despre care spune ca i-a salvat viata. Ea este o femeie misterioasa si trista, o jucatoare neintrecuta la jocuri de noroc care-l ajuta sa-si recupereze banii pierduti prin cazinouri, jucand in locul lui.

In paralel, se desfasoara relatia de dragoste a calatorului japonez din fantasticul tren care duce catre viitor, cu androida lui cu reactie intarziata...

Li Gong apare nedrept de putin in film... insa aparitia ei este impresionanta si parca eclipseaza de departe celelalte roluri feminine. Rar am vazut o femeie atat de expresiva. Insa Ziyi Zhang isi duce rolul mai mult decat onorabil. Este unul dintre filmele in care arata ca intr-adevar stie sa joace. Nu cred ca ar fi putut fi aleasa o alta actrita care sa continue rolul lui Maggie Cheung: aceeasi gratie si prezenta imposibil de ignorat. Cu toate ca sunt personaje diferite, decorul, hainele si actiunea, par a fi un fel de negativ al celei din In the Mood for Love. Tot ce nu e exprimat fizic si prin cuvinte in In the Mood for Love, pare a fi prezent in 2046.

Nat King Cole isi aduce contributia pe coloana sonora, cu voca aia a lui halucinanta, insa tema muzicala principala este iarasi a lui Shigeru Umebayashi.

Trailerul:Tema muzicala Principala: