joi, 10 ianuarie 2008

Un alt fel de dreptate

Butonand telecomanda am nimerit pe un canal TV la care din pacate nu ma uit prea des: Explorer. Era o emisiune al carui nume nu l-am prins, insa era vorba despre metode un pic mai altfel de a face dreptate.

In anul 1994 in Rwanda s-a petrecut genocidul despre care toti am auzit, lupta dintre hutu si tutsi. Cine a vazut filmul "Hotel Rwanda" stie despre ce vorbesc. Astazi, la 13 ani dupa, a fost pus in practica un sistem numit "Gacaca". Este un fel de proces care incearca sa aduca adevarul al lumina si sa reconcilieze cele doua parti: victimele si agresorii. Poate suna un pic ciudat, dar in felul asta se incearca stingerea conflictelor, pedepsirea celor vinovati si aducerea unui strop de liniste in viata celor care au pierdut pe cineva drag.

Intreaga comunitate este invitata sa fie martor si sa depuna declaratii, la fel ca si condamnatii. Din pacate nu exista avocati pentru fiecare acuzat sau acuzator in parte, asa ca unii condamnati hutu considera ca nu au mereu parte de un proces cinstit. Odata ce un acuzat este eliberat din cauza a prea putine dovezi, este eliberat pana la urmatoarea intrunire Gacaca.

Tare sunt curioasa...daca un asemenea sistem ar functiona vreodata la noi. Ma intreb asta pentru ca nimeni nu arata vreun semn de agresiune, nimeni nu sarea la gatul nimanui. Si aici vorbim de oameni acuzati de genocid si oameni care si-au pierdut poate intreaga familie in '94.

Exista evident riscul ca cei care depun marturii si aduc dovezi impotriva unui acuzat sa se afle in pericol. Pentru ca nu toti sunt dispusi sa-si asume responsabilitatea pentru partea luata la genocid si sa ramana pe viata in puscarie. Ce mi s-a parut interesant a fost faptul ca daca un comndamnat isi recunoaste faptele, el poate beneficia de reducerea la jumatate a sentintei.

Oamenii isi doresc liniste si ca adevarul sa iasa la suprafata. Probabil ca acest lucru nu se va intampla prea curand, insa macar se face un efort in sensul asta.

Niciun comentariu: