marți, 10 iunie 2008

Poligamia...

Trebuie din start sa precizez ca sunt impotriva poligamiei si ca nu as fi de acord niciodata sa fiu sotia numarul X. Dar sunt femei pe care nu le deranjeaza.

dexonline zice asa:

POLIGAMÍE s.f. Formă de căsătorie apărută o dată cu sclavia patriarhală, întâlnită şi astăzi la unele popoare de religie mahomedană, în care un bărbat are dreptul să se căsătorească în acelaşi timp cu mai multe femei; situaţie în care se găseşte un poligam. ♦ Infracţiune comisă de bărbatul căsătorit în acelaşi timp cu mai multe femei. – Din fr. polygamie.

Presupun ca se poate aplica si la femei, dar fie.

Zilele trecute am avut o discutie cu mama si sora-mea vis-a-vis de ploigamie. Vazusem un arab cu doua tanti infasurate in cearceafuri dupa el. Mama a tras concluzia imediat ca alea 2 sunt sotiile lui. Puteau sa-i fie si sora, si verisoara (evident maritata)... orice...

Eu nu am presupus automat ca omul ala avea doua neveste, pentru ca femeile vorbeau in romana si am presupus ca s-au casatorit in Romania, unde stiu ca poligamia e ilegala inca.

In fine, nu starea civila a acelui nene conteaza, ci altceva m-a pus pe ganduri. De ce e poligamia ilegala? De ce sa nu ai voie sa te casatoresti cu mai multi/multe? Daca toti cei implicati sunt de acord si le convine... de ce nu? Chipurile poligamia duce la familii instabile... asta e un rahat, ca mie familiile musulmane tocmai instabile nu mi se par. Cred ca musulmanii au dreptate dintr-un punct de vedere. Cica toate restrictiile aplicate femeii sunt de fapt pentru a o apara pe ea. In ceea ce priveste poligamia sunt de acord.

In ziua de azi, in majoritatea tarilor din lumea asta ai voie doar la un sot/nevasta odata. Nu mai multi/multe in acelasi timp. Dar ai voie la cati amante si amanti te tine buzunarul si libidoul; si nu de putine ori rezulta copii de pe urma acestor relatii. Daca copilul nu e recunoscut de tata, acesta nu are nicio obligatie in fata legii de a-l sustine financiar si de a plati pensie alimentara. In cazul unei casatorii, actul ala semnat actioneaza ca un contract care obliga ambele parti si cel mai important, copii isi cunosc tatal si sunt sustinuti de catre acesta. Si atunci intreb eu de ce e ilegala poligamia? Tare sunt curioasa...

Evident ca pe marginea subiectului se poate filozofa enorm, dar oare care e raspunsul?

Niciun comentariu: