vineri, 29 august 2008

Cititorii romani

Citeam mai devreme in Adevarul despre banii care se fac din vanzarea de carte in Bucuresti. 10 milioane de euro nu e putin, si pana la urma e un semn ca lumea reincepe sa citeasca, ceea ce e un lucru tare bun. Cica Diverta vrea sa dezvolte un sistem de francize pentru orasele fara malluri sau proiecte de dezvoltare imobiliara si asta mi se pare o chestie buna. Insa oare cate librarii se vor deschide asa?

Tin minte ca acum 2 ani, de Craciun , cautam cu disperare o librarie in centrul Ploiestiului sa cumpar o carte. In mod normal ar fi trebuit sa gasesc macar 2-3 insa toate au fost desfiintate si in locul lor s-a deschis ba un sediu de RDS, ba un casino... Cred ca asta arata care sunt de fapt preocuparile oamenilor, porcariile de la tv si aruncatul banilor pe jocurile de noroc. Singura librarie deschisa, a fost in noul "mall" din centru, dar si aia era provizorie! Adica dupa Revelion disparea din peisaj. Erau cateva rafturi amenajate doar pe perioada sarbatorilor. Mi s-a parut absolut strigator la cer. Ok... poate ca oamenii nu mai cumpara carti, dar cei care vor sa le cumpere sunt pusi in situatia de a cauta la nesfarsit, si uneori fara rezultate prea imbucuratoare.

Pe de alta parte nici sistemul de biblioteci nu sta prea bine. Prea rigid si prea putin dezvoltat. Poate ca e un cerc vicios, lumea nu citeste prea mult, prin urmare nici biblioteci nu prea au de ce sa se deschida pentru ca nu vor avea cititori suficienti.

Ma uit in jurul meu si realizez ca din punct de vedere cultural tara asta a noastra se afla intr-un declin constant. Nu pot avea pretentii de la pustanii care viseaza la iPod sau care asculta manele la mobil sa fi citit sau macar sa fi auzit de Marquez, de Rushdie, de Wilde... In cel mai bun caz au auzit de Coelho, pentru ca e la moda... si aici ma refer la domnisoarele care au senzatia ca daca citesc carti cu o simbolistica atat de transparenta au ajuns pe culmile cele mai de sus ale culturii si sofisticarii literare.

Pana una-alta in Bucuresti se pare ca se citeste... insa nu e cam putin?

Niciun comentariu: